Uzgoj ranih povrtlarskih kultura na području Dalmacije

01.03.2012.

Za razliku od kontinenta,na obalnom području mjesec veljača predstavlja vrijeme intenzivnih radova u povrtlarstvu. Upravo sada u tijeku su pripreme plastenika i staklenika, za sadnju ranih sorti kupusa, rajčice, paprike,krastavaca i salate. Iako se kupusi tradicionalno sade na otvorenom, dio proizvođača se odlučio na sadnju ranih sorti kao što je ELISA u zatvoreni prostor, jer su bili zadovoljni s prošlogodišnjim rezultatima.

Osim plastenika rani kupusi ELISA i NOZOMI, sade se na otvorenom i pokrivaju s AGRIL folijom. Upravo sada, na području Neretve u tijeku su berbe zimskih sorti kupusa (CORONET i LION), kao i zimskih cvjetača (CENDIS,CLOVIS,TROFEO). Zbog obilnog snijega i leda ove godine većina poslova kasni. Zato čim uvjeti dopuste proizvođači, koji se bave uzgojem mrkve, pristupit će sjetvi ranih sorti vegetacije 80 dana, kao što su PRESTO i NANDA. Po prvi puta ove godine osim običnog sjemena sorte PRESTO u ponudi imamo naklijano sjeme, što predstavlja zadnji tehnološki novitet u proizvodnji sjemena mrkve. Naime, naklijano sjeme ima prednost u odnosu na standardno, to što je vrijeme nicanja ubrzano i energija klijanja je značajno bolja, biljke su ujednačenije, i u konačnici vrijeme vegetacije sorte je kraće za cca 7 dana, što nije zanemarivo kad govorimo o ranim sortama.

Rajčica koja se sijala u siječnju, sada se pikira prije sadnje u plastenike. Osim toga vrijeme je kalemljenja ranih lubenica, jer je unatrag par godina većina proizvođača prešlo se uzgoja obične na uzgoj kalemljene lubenice.Više je razloga za to: uzgoj lubenica u uskom plodoredu uzrokovao je pojavu bolesti i štetnika, što se značajno odrazilo na proizvodnju. Stoga se počelo s kalemljenjem lubenica na različite podloge iz porodice Cucurbitaceae, te se na taj način ublažili prethodno navedeni problemi. Uz to kalemljenjem, zbog jačeg korjenova sustava podloge došlo je do značajnog povećanja prinosa lubenica.

Danas se u intenzivnoj proizvodnji kalemljene lubenice očekuje prinos od 30 kg/ biljci, dok su pojedini proizvođači ostvarili i 40 kg / biljci. Podloge za kalemljenje mogu biti različite, a kao jedna od uspješnijih na terenu pokazala se ROOTPOWER od Sakate.

 Tekst napisao:
Karlo Goldner, dipl. ing.

Novi proizvodi

Kontakt

Sjedište tvrtke
Jelengradska 12
31208 Petrijevci
Tel: 031 398 027
Fax: 031 398-028
Email: agrimatco.croatia@agrimatco-eu.com
OIB: 24373689835
VAT No.: HR24373689835

Ured u Zagrebu:
Antuna Gottlieba 3
10090 Zagreb
Tel: 01 3461 954
Fax: 01 3453 106