Jesenska zaštita voćaka, primjena Champion WG 50 u jesen

13.09.2012.

Bolesti na voćkama suzbijaju se od ranog proljeća i tijekom vegetacije, no neke od bolesti zahtijevaju neizostavno tretiranje u jesen, u periodu opadanja lišća.

Bolesti, čiji nastanak sprječavamo preventivnim tretiranjem u jesen, su:

Kod koštičavog voća

– bakterijski rak koštičavog voća
– šupljikavost lišća koštičavog voća
– kovrčavost lišća breskve

 Kod jezgričavog voća jesenskim tretiranjem sprječavamo pojavu :

– raka kore kod jabuke i kruške
– bakterijski rak kruške
– bakterijsku palež jezgričavog voća

RAK KOŠTIČAVOG VOĆA

bakterijska bolest koja se javlja na većini koštičavih voćaka, uzrokuje je bakterija Pseudomonas mors-prunum. Znakovi bolesti pojavljuju se na granama i kori u obliku rak-rana i popraćena je obilnim lučenjem smole. Okolno stanično tkivo hipertrofira, stvaraju se zadebljanja na mjestu zaraze.

Zaraza je nastala na jesen, u vrijeme opadanja lišća ,kad je kroz lisne ožiljke u biljku ušla bakterija, i u proljeće u vrijeme cvatnje. Uzimajući u obzir vrijeme zaraze, najvažnije je tretirati biljke u početku opadanja lišća  fungicidima na bazi BAKRA. Mi možemo ponudi Champion WG 50, fungicid  s 50% bakar(II)hidroksida, s izuzetno  sitnim  česticama odlične pokrivnosti. Pruža temeljitu zaštitu od bakterijskog raka koji je najopasnija bolest koštičavog voća zato što nema efikasnih  mjera zaštite kad bolest zahvati nasad. U težim slučajevima zaraze može doći do potpunog sušenja voćnjaka.

 

ŠUPLJIKAVOST LISTA KOŠTIČAVOG VOĆA

 Šupljikavost lišća uzrokuje gljivica Stigmina carpophilla. Znakovi bolesti su specifični i lako prepoznatljivi, sitne okruglaste pjegice koje odumiru i nakon nekog vremena, list postaje šupljikav.

Sprječavanje pojave bolesti je najbolja mjera zaštite i trebalo bi ju provoditi u jesen, u vrijeme opadanja listova. U tu svrhu koriste se bakreni preparati, isto kao i u rano proljeće ili potkraj zime, u fenofazi bubrenja pupova. Naša je preporuka Champion WG 50 u dozi od 5 kg/ha( 1 000 l vode)Za kasnija tretiranja upotrebljavaju s fungicidi na bazi kaptana, dodina i ditianona.

KOVRČAVOST LIŠĆA BRESKVE

 Uzrokuje ju gljivica Taphrina deformans koja uspješno prezimljuje u obliku micelija u zaraženim  pupovima. Bolest se prepoznaje po zadebljalom, nakovrčanom lišću crvenkaste boje. Uočljivi znakovi bolesti pojavljuju se u rano proljeće, prekasno za efikasno suzbijanje. Za uspješnu zaštitu breskve potrebno je tretirati prije infekcije gljivicom. U Dalmaciji i Istri to je u jesen, tretiranjem s bakrenim preparatima, naša je preporuka Champion WG 50, doza 5kg/ha( 1 000 l vode), a tretiranje protiv zaraze na kontinentalnom dijelu Hrvatske provode se u rano proljeće ili kasnu zimu, prije kretanja vegetacije u dozi od 5 kg Championa WG 50 po hektaru.

RAK KORE JABUKE I KRUŠKE

Uzročnik je gljivica Nectaria galligena. Zaraza nastaje kada gljivica prodre u biljku kroz razna mehanička oštećenja na njoj( posljedice tuče, rezidbe i slično). Rak rane su vidljive na kori grana i deblima zaraženih voćki. Rane se s vremenom povećavaju i kad se prošire na cijelu granu dolazi do sušenja grane. Sve bi grane s znacima bolesti trebalo odrezati i rane premazati pastom. Tijekom toplih i vlažnih jeseni preventivno je dobro odraditi dva prskanja fungicidima na bazi bakra( Champion WG 50) u vrijeme opadanja lišća.

BAKTERIJSKA PALEŽ JEZGRIČAVOG VOĆA

Bolest uzrokuje bakterija Erwinia amylovora, najopasnija je bolest jabuke i kruške. Zaražena stabla izgledaju osmuđeno, kao nakon požara, po tome je i bolest dobila ime, bakterijska palež. Specifičan znak bolesti su da jednogodišnji izboji potamne, lišće na njima vene, a vršni se dio objesi i podjeća na kišobran. Mjera sprečavanja širenja zaraze je rezanje zaraženih dijelova 30 cm od prijelaza iz bolesnog u zdravo tkivo, a kod kruške 50 cm. Nakon svakog reza potrebno je rezni alat dezinficirati,a odrezane, zaražene grane spaliti. Kemijske mjere zaštite provode se preventivno u vrijeme početka vegetacije  fungicidima koji su i za suzbijanje krastavosti jabuke te u cvatnji primjenom fosetila. Primjena bakrenih preparata ( Champion WG 50) preporučuje se i u jesen, odmah nakon opadanja lišća.

BAKTERIJSKI RAK KRUŠKE

Uzročnik bolesti je bakterija Pseudomonas syringe pv syringe. Simptomi bolesti, odumiranje pupova, rak kore i sušenje cvjetova mogu se zamijeniti s bakterijskom paleži. Suzbijanje se provodi tijekom opadanja listova i pred početak vegetacije bakrenim preparatima( Champion WG 50).

Bakreni preparati preporučuju se za primjenu i u drugim vrstama voća kod kojih se pojavljuju bakterioze( orah, lijeska).

Primjena protiv paleži cvijeta i rodnih grančica( Monilia laxa) u koštičavim voćkama obavlja se samo za vrijeme mirovanja vegetacije s koncentacijom 1% ( 10 kg/ 1000 l vode)!

 

 

Tekst i slike pripremio :
Predrag Radojčić
Bacc.ing agronomije
Stručni savjetnik za zaštitu bilja i gnojidbu

Novi proizvodi

Kontakt

Sjedište tvrtke
Jelengradska 12
31208 Petrijevci
Tel: 031 398 027
Fax: 031 398-028
Email: agrimatco.croatia@agrimatco-eu.com
OIB: 24373689835
VAT No.: HR24373689835

Ured u Zagrebu:
Antuna Gottlieba 3
10090 Zagreb
Tel: 01 3461 954
Fax: 01 3453 106