Bolesti voćaka i njihovo suzbijanje prije kretanja vegetacije

29.02.2012.

Mnogi uzročnici biljnih bolesti prezimljuju na otpalom lišću, zaraženim biljnim organima čekajući povoljni trenutak da bi izvršili infekciju mladog proljetnog biljnog tkiva i vrlo brzo nakon toga razvili prve simptome bolesti. Kod zaštite voćaka ne smijemo čekati taj trenutak, već moramo djelovati puno ranije. Zato nam je važno upoznati biologiju biljnog patogena kako bismo mogli pravovremeno suzbiti pojavu bolesti.

Najučestalije su bolesti koje predstavljaju opasnost od ranih proljetnih infekcija na voćnim

vrstama :

 • kovrčavost lišća breskve
 • šupljikavost lišća koštičavih voćaka
 • bakterijski rak koštičavih voćaka
 • krastavost plodova jabuke i kruške
 • rak jabuke i kruške.

Kovrčavost lista breskve ,čiji je uzročnik gljivica Taphrina deformans, prezimljuje u vršnim dijelovima grančica, na ljuskicama pupova ili na kori.

U proljeće, čim lisni pupovi počnu bubriti, plodni organi gljive počinju klijati.

Ako zaražene grančice nisu odrezane, trebalo bi prvo obaviti rezidbu vršnih dijelova grančica, a nakon toga izvršiti plavo prskanje s nekim od bakrenih preparata (bakreno vapno, Champion tekući, Champion 50 WG, Nordox Super 75, crveno ulje …) u dvaput jačim koncentracijama od preporučenih za prskanje u vegetaciji. Toplo i kišno vrijeme odgovara razvoju ove gljivice.

Prvi znakovi zaraze javljaju se na vršnim listićima iz tek otvorenih pupova.

Listovi su deformirani, promijenjene boje (zelenkasto žute ili svijetlocrvene) i lako se prepoznaju po svojojSzadebljalosti, kovrčavosti, lako pucaju i veći su od zdravih.

Svaki list može biti zaražen gljivom.

Kao posljedica ove bolesti javlja se sušenje listova i rana defolijacija u svibnju. Breskva formira novu lisnu masu u lipnju, dodatno se iscrpljuje te dolazi do slabijeg formiranja cvjetnih pupova. Mladice ne sazrijevaju na vrijeme pa dolazi do smrzavanja tijekom zime.

Plodovi sporije dozrijevaju i slabije su kvalitete, a oni nedozreli otpadaju.

Na koštičavim voćkama javlja se i šupljikavost lišća ili sačmarica čiji je uzročnik gljivica Stigmina carpophila, starijeg naziva Clasterosporium carpophilum.

Osim lista napada i mlade grančice i plodove . Zaražene se grančice suše, a plodovi gube tržišnu vrijednost.

Na listovima se javljaju okruglaste crvenosmeđe pjege tamnog obruba. Tkivo ispod pjege nekrotizira pa pjege otpadaju, a listovi poprimaju šupljikavi izgled, zato se još bolest naziva sačmarica. Kod kasnih zaraza pjege ostaju na listu. Ako je pjega mnogo, može doći i do opadanja lista (već u lipnju, srpnju). Crvenkastosmeđe pjege nastaju i na plodovima koji su na tim mjestima udubljeni, deformirani uslijed nejednoličnog rasta mezokarpa. Često udubljenja idu do koštice (višnja i trešnja), a kod marelice se stvaraju sitne krastice tamne boje (slična je pojava na breskvi i šljivi). Najopasnija je zaraza na jednogodišnjim još zelenim mladicama na kojima se razvijaju duguljaste smeđe pjege s crvenim rubom iz kojih vrlo često cure kapljice smole. Kad pjege obuhvate grančicu, ona će se osušiti, ako se i ne osuši, mnogi njezini pupovi u proljeće ne potjeraju. Takva su stabla golih grana.

Pjege se zadrže i na dvogodišnjim granama, postaju šire i dublje pa djeluju poput rak rana. Lučenje smole koje se javlja znak je fiziološki oslabljenog stabla. Gljiva prezimljuje na kori grana , u rak ranicama i u ljuskicama pupova kao micelij. U proljeće se stvaraju na miceliju konidiofori s konidijama pomoću kojih se vrši zaraza. Za njihovo stvaranje potrebna je velika vlaga, a javljaju se tijekom čitave vegetacije. Inkubacija traje 4 – 5 dana za optimalnog vremena. Zaštita se provodi prskanjem jednim od bakrenih fungicida koji se upotrebljavaju za plavo prskanje prilikom opadanja listova u jesen i treba ga ponoviti prije bubrenja pupova. Važno je napomenuti da kod breskve nakon kretanja vegetacije ne smijemo koristiti bakrene fungicide zbog opasnosti od fitotoksičnosti.

 CHAMPION

CHAMPION je preventivni kontaktni fungicid za suzbijanje različitih uzročnika biljnih bolesti.

Aktivna tvar:  Bakar (iz bakrenog hidroksida)  50%

Formulacija: močivo prašivo za suspenziju (WP)

Primjena

CHAMPION je preventivni kontaktni fungicid za suzbijanje biljnih bolesti :

 • plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola), crvenila lišća vinove loze (Pseudopeziza trachephilla) i crne truleži grožđa (Guignardia bidwellii), u koncentraciji 0.35-0.4% (350-400 g u 100 litara vode).
 • kovrčavosti lišća breskve (Taphrina deformans), u koncentraciji od 0.5% (500 g u 100 l vode),
 • šupljikavosti lišća koštičavih voćaka (Stigmina carpophila), tretiranjem u vrijeme mirovanja vegetacije, do početka bubrenja pupova, u koncentraciji 0.5-1% (0.5-1 kg u 100 litara vode).
 • truleži rodnih grančica (Monilia laxa) na koštičavom voću, u koncentraciji 1% (1 kg u 100 litara vode), u vrijeme mirovanja vegetacije.
 • pjegavosti lišća i krastavosti plodova jabuke i kruške (Venturia spp.), u koncentraciji od 0.7% (700 g u 100 litara vode), za vrijeme mirovanja vegetacije (fenofaza A-AB) ili vrijeme bubrenja pupova pa do pojave ružičastih pupoljaka (fenofaza E2), u koncentraciji od 0.25% (250 g u 100 litara vode).
 • plamenjače hmelja (Pseudoperonospora humuli), u koncentraciji 0.35-0.4% (350-400 g u 100 litara vode).
 • plamenjače krumpira i rajčice (Phytophthora infestans) i crne pjegavosti krumpira i rajčice (Alternaria solani), u dozi 3.5-4 kg/ha.
 • plamenjače luka (Peronospora destructor), u dozi 3.5 kg/ha, uz napomenu da se ne smije koristiti u mladom salatnom luku nego samo u luku za proizvodnju glavica.
 • bakterijske pjegavosti graha (Xanthomonas campestris f. sp. phaseoli), u koncentraciji od 0.5% (500 g u 100 litara vode)

Otrovnost:  prema sadržaju i vrsti djelatne tvari sredstvo spada u III. skupinu otrova.

Šifra proizvoda

ZSF0213

Aktivna tvar u pesticidu

bakar (2) hidroksid

Vrsta pesticida

FUNGICIDI

Način djelovanja pesticida

kontaktni

Proizvođač proizvoda

Nufarm

Zastupnik ili uvoznik

AM Agro d.o.o.

Primjena u vinogradarstvu

Da

 

 CHAMPION WG 50

CHAMPION WG 50 je preventivni bakreni fungicid namjenjen za suzbijanje uzročnika bolesti na različitim poljoprivrednim kulturama.

Champion WG 50 je preventivni (kontaktni) fungicid

Djelatna tvar bakar 500 g/kg iz bakar(II)hidroksida

Upotreba

Fungicidno sredstvo na osnovi bakra. Suzbija vrlo dobro slijedeće bolesti:

 • na vinovoj lozi plamenjaču, crvenu palež i crnu trulež u koncentraciji 0,2-0,25%;
 • na luku plamenjaču u dozi 3,5 kg/ha;
 • na krumpiru i rajčici plamenjaču i Alternariu u dozi 3,5-4 kg/ha;
 • na hmelju plamenjaču u koncentraciji 0,35-0,4%;
 • na grahu bakterijsku palež u koncentraciji 0,5%;
 • na jabukama i kruškama krastavost ploda u koncentraciji 0,25-0,7%;
 • na breskvi kovrčavost lista u koncentraciji 0,5-1%;
 • na koštičavim voćkama šupljikavost lista 0,5-1% i Monilia laxa u koncentraciji 1%.

Napomena

Sredstvo se smije koristiti na jabučastom voću do početka cvatnje, a na koštičavom voću samo za mirovanja vegetacije. Za zimsko prskanje potrebna je dva puta jača koncentracije od one navedene u vegetaciji. Preparat spada skupini neznatno opasnih za čovjekovo zdravlje.

Karenca

Za krumpir, rajčicu, patliđan u polju i zaštićenom prostoru, lubenicu i hmelj je 14 dana. Za luk i bundevu je 28 dana. Za vinske sorte (ometanje vrenja) je 35 dana. Za kupusnjače i celer je 42 dana. Za masline je 56 dana. Za voćke i krastavce (do početka cvatnje) je osigurana vremenom plodonošenja.

Šifra proizvoda

ZSF0215

Aktivna tvar u pesticidu

bakar (iz bakarnog(2) hidroksida

Vrsta pesticida

FUNGICID

Način djelovanja pesticida

preventivni

Proizvođač proizvoda

Nufarm

Zastupnik ili uvoznik

AM Agro d.o.o.

Primjena u vinogradarstvu

Da

Primjena u voćarstvu

Da

Primjena u povrćarstvu

Da

Primjena u ratarstvu

 

Zimska zaštita voćaka predstavlja obveznu mjeru koja se provodi u trajnim nasadima. Naime, zimskim tretiranjem voćnjaka u većoj mjeri smanjujemo intenzitet napada štetnika i pojavu biljnih bolesti tijekom vegetacije. Zimskim tretiranjem voćaka suzbijaju se lisne i štitaste uši, krvava uš, jabučni cvjetojed, jabučni, breskvin i šljivin moljac, kruškina buha, grinje, mrazovci, gubar i razni savijači te se umanjuje pojava rogača šljive, kozičavosti, šupljikavosti i kovrčavosti lista te monilioze koštićavih voćnih vrsta tijekom vegetacije.

 Najčešće bolesti breskve su između ostalih: kovrčavost lista breskve, breskvin moljac, krastavost breskve i breskvina uš, stoga je potreba zaštita breskve kako bi se spriječilo oboljenje tog ploda…

Naime, uzročnik kovrčavosti lista breskve je gljivica Taphrina deformans koja prezimi na kori, u vršnim dijelovima grančica i na ljuski pupova.

Stoga je potrebno u proljeće, čim lisni pupovi počnu bubriti, plodni organi gljive počinju klijati. Ako zaražene grančice niste odrezali ujesen, zbog toga sada porežite sve vršne dijelove grančica i provedite plavo prskanje bilo kojim od fungicida na bazi bakra kao što su Bakreno vapno, Champion tekući, Champion 50 WG, Nordox 75 WG, Nordox Super 75, Bordoška suspenzija 20, Kuprolin i drugi, ili Plavim odnosno Crvenim uljem u dvaput jačim koncentracijama od preporučenih za prskanje u vegetaciji.

Plavo prskanje bresaka potrebno je zbog još jedne gljivične bolesti, poznate pod nazivom krastavost ili pjegavost breskve, s uzročnikom gljivicom Fusicoccum carpophilum. Ova bolest nije toliko česta ali njezine zaraze mogu uzrokovati znatnije štete u nasadima breskve, jer utječe na izgled i kakvoću samoga ploda.

Krastavost breskve ovisi o ljetnim kišama. Bolest dolazi na plodovima i jednogodišnjim mladicama. Dok su plodovi mali, zaraze nema, i to najvjerojatnije radi velike dlakavosti. Kad plodovi porastu, na pokožici se javljaju tamnosmeđe, gotovo crne pjege, širine 2-5 mm. Broj pjega se brzo povećava ako je kišno ljeto i tom prilikom, pjege se spajaju. Na plodu je pokrivena cijela pokožica. Takav plod u pravilu pukne sve do koštice ili se smežura i zasuši.

Ono što daje prednost primjeni CHAMPION WG50 formulacije su mikroskopski sitnea čestica koje se vrlo čvrsto primaju za površinu lista te se jako teško ispire i jačim oborinama pa svojim djelovanjem poprima osobine sistemika, a ne samo preventive iako je prvenstveno preventivni fungicid čija je primjena neophodna u rano proljeće.

Novi proizvodi

Kontakt

Sjedište tvrtke
Jelengradska 12
31208 Petrijevci
Tel: 031 398 027
Fax: 031 398-028
Email: agrimatco.croatia@agrimatco-eu.com
OIB: 24373689835
VAT No.: HR24373689835

Ured u Zagrebu:
Antuna Gottlieba 3
10090 Zagreb
Tel: 01 3461 954
Fax: 01 3453 106